Achterhoek Ancestors

Aeltjen te Grunde

Female 1699 -


Generations:      Standard    |    Vertical    |    Compact    |    Box    |    Text    |    Ahnentafel    |    Fan Chart    |    Media    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Aeltjen te Grunde was christened 18 Mar 1699, Winterswijk (daughter of Herman te Gronde and Geesken Lieferdink).

    Other Events:

    • : Leefferdinck

    Aeltjen — Derk te Boevelt. Derk (son of Wander Boevelijnck and Stijnken Esselinck) was christened 20 Feb 1691, Winterswijk. [Group Sheet]

    Children:
    1. Gesina te Boevelt was christened 08 Dec 1726, Winterswijk.

Generation: 2

  1. 2.  Herman te Gronde was christened 22 Aug 1669, Winterswijk (son of Jan te Gronde and Woebbeken Esselinck); was buried 06 Nov 1758, Winterswijk.

    Other Events:

    • : Leefferdink

    Notes:

    Jan Leeffert in Ratum heeft op zijn ziekbed aan de diaconie gegeven f300,-, gerichtelijk gevestigd in eenige landerijen onder het Erve Onninck in Ratum. Erfgen. van J.Leeffert, Harmen te gronde heeft een kleyn weijdeken un gebruik 't welke mede verbonden is aan de Diaconie.

    Harmen Liefers is in 1744 provisor van de kerk in Winterswijk. In Febriary 1759 heeft Berent Lieverdink wegens zijn overleden vader Harmen te Gronde aan de diaconie begeerte gegeven 100-0-0.

    Herman — Geesken Lieferdink. Geesken (daughter of Berent Lieferdink and Alken Lijntum) was born , Ratum; was christened 1673, Winterswijk; was buried 28 Mar 1716, Winterswijk. [Group Sheet]


  2. 3.  Geesken Lieferdink was born , Ratum; was christened 1673, Winterswijk (daughter of Berent Lieferdink and Alken Lijntum); was buried 28 Mar 1716, Winterswijk.

    Other Events:

    • : Leefferdink

    Notes:

    Harmen trok na zijn huwelijk bij Geesken in op Leefferdink. Hun kinderen noemden zich Leefferdink.

    Op 21 mei 1700 kopen ze de halve Winckelscamp van Jasper Oenck en zijn vrouw Jenneken Niers. Op 20 oktober 1707 verkopen Jan te Winkel met zijn vrouw Aalken en Herman te Gronde met zijn vrouw Geesken Leeverdink aan Berent Dulmes en vrouw de Winkelkamp met den eenen eijnde na Sijverskamp, met den Koebosch en al het Venne daarbij gehoorende, etc. Voorts den halven Winkelskamp schietende met den eenen eijnde an de Swarte stegge en het ander eijnde an het Sijvers-veentje met de daartoe specteerende plaggenvrede etc. in Brinkheurne die eerder van t Goedt Oinck zijn gekoft. Nog diezelfde dag gebruiken Berent Dulmes en zijn vrouw de Winkelkamp als onderpand voor een lening van 300 Carolus Guldens.

    Op 16 mei 1709 verkopen Hendrik Dulmers en zijn vrouw Aeltjen ten Broek en Berent Dulmers met zijn vrouw Dersken Lutjenkossink aan Sinjeur Abraham Hoefkens een huis. Het huis op het Swarte Kempken met die daertoe specterende bouwgrond en de landerijen namentlijk het meeken en de swartenkempken ende gaerden lant ende aen het huys geleegen voorts den geheelen Winkelkamp met den Koebosch ende al het Veene daerbij gehoorende ende als sulcx van Herman te Gronde en Jan te Winkel aen de Cedent in eijgendom is opgedragen, etc. Vrij, allodiaal.

    Harmen en Geesken kregen minimaal vijf kinderen, voor Geesken in 1716 stierf. Minstens twee van hun kinderen zijn niet volwassen geworden. Op 2 februari en op 18 mei 1717 worden kinderen van Harmen Leefferdink begraven in Winterswijk.

    Op 4 oktober 1710 verkopen Dr. Satink en zijn vrouw Mechtelt Poppink hun aandeel van het Goed Verink in Cotten aan Harmen te Gronde op Lieferdink

    4 oktober 1719:
    Dr. Satink X Mechtelt Poppink verkopen aan Harmen te Gronde op Lieferdink hun aandeel van het Goed Verink in Cotten.

    Op 13 november 1723 wordt Herman ten Gronde beleend met het erve en goed Hoykink. Op 13 juni 1741 draagt hij dit leen over aan Harmen Rosen.

    Harmen hertrouwt op 2 april 1724 met Henders Wissink, weduwe eerst van Harmen Roosen, met wie ze op 1 maart 1689 trouwde, en laatst van Wijnolt Koops, waarmee ze op 15 april 1694 trouwde. Ze was op 6 januari 1672 gedoopt als dochter van Roelof Roosen en Stijntje Wissink, zie kwartiernr. 1356 x 1357.

    3 juli 1727:
    Opdragt van de Pelkwijks matenkamp met den plaggenvrede daertoe gehorende, gelegen met het eene einde naest het velt, en de eene sijde en het andere eijnde naest de Pellewijks mate en met de andere sijde naest Gerrit Elincks gront, door de wed. van wijlen M: Walien en haere kinderen aen Harmen ten Gronde.

    24 oktober 1731:
    Opdragt van 1/8 part van het Erve Hesselink met 1/4 gedeelte van het Holt met de last van verpondinge, Hofholtsgelt en tienden en sulks door Jan Hesselink dessen Soons Jan en Jan Willem Hesselink gent. aan Harmen ten Gronde op Lieferdink, etc.

    8 mei 1733:
    Erschenen voor mijn onderschn. Landtschrijver deser Heerlijkheit Dr.. ten Cate, speciale last hebbende van Dr. Satink dessen huisvr. vertoonde magescheit met Fredrik Antoni Poppink op de 8 deses te Winterswijk opgerigt, versoekende dat hetselve per clausulas concernentes alhier mogte worden geregistreert.
    Zo gaat het een poosje verder, totdat:
    waer tegens het Lot sub B: is toegevallen aen Dr. H.J.Satink en sijn huijsvr. Anna Machtelt Poppink, het halve Erve en goet Hesselink gnt. alles cum ap en dependentiis, soo en als hetselve door een kaerte tussen Harm ten Gronde, Gerrit Toebes en de oude Jan Hesselink is verdeelt.

    Op 10 november 1740 vindt er een Opdragt of Cessie plaats van een halff huis en halve Hoff daer agter, staende ende gelegen op het Woerden, waer Harm: ten Gronde de wederhalfscheit toebehoort onder sekere conditie van redemptie, en sulks door Ber: Trae en sijn vrouw aen Herm: ten Gronde voornt.

    2 juli 1744:
    Opdragt van de Pellewijkskamp met de eene sijde naest de Pellewijks wal en de andere sijde aen den gemenen weg, die nae het velt gaet gelegen, en sucks door Me Vrou de wed. Drs. Satink Anna Mechtelt Peppink aen Harmen te Gronde op Lieferdink.

    Bij de Liberale Gifte in 1748 heeft zoon Berent samen met zijn vrouw Stijntje Wissink, een achternicht van zijn stiefmoeder Henders Wissink, de boerderij overgenomen. Vader Harmen te Gronde is dan 68½ jaar en wordt weduwnaar van Geesken Lieferdink genoemd. Over zijn tweede vrouw wordt niet meer gesproken. Hij heeft dan drie volwassen kinderen. Veel kapitaal heeft hij niet gehad, want hij hoefde geen verklaring daaromtrent af te leggen.

    19 oktober 1758:
    Opdragt van een behuijsinge met den Hoff off Gront daer agter op het Weurden staende en gelegen, met de eene sijde naest Harm: te Grondes behuijsinge, en aen de andere halve behuijsinge aen Hendrika Bennink (weduwe Lobeek) .. sulks aen haer oom Herm: Grevink en schoondogter Berendina Weenink door Albret Grevink en sijn vrou.

    Bron: Volontaire Protocollen R. A. Bredevoort, Das Lib. Gifte Ratum rot 1, nr. 2, belening 174a paragraaf 3, Das aantekeningen Volontaire protocollen Bredevoort repertorium Kotten

    Children:
    1. 1. Aeltjen te Grunde was christened 18 Mar 1699, Winterswijk.
    2. Jan ten Grunde was christened 06 May 1702, Winterswijk.
    3. Berent te Gronde was christened 11 Oct 1705, Winterswijk; was buried 09 Feb 1773, Winterswijk.
    4. Jan Berent ten Gronde was christened 12 Mar 1710, Winterswijk.
    5. Jan Willem te Gronde was christened 27 Dec 1714, Winterswijk.


Generation: 3

  1. 4.  Jan te Gronde was born Abt 1635 (son of Willem ten Gronde and Jenneken ter Wisse).

    Jan married Woebbeken Esselinck Bef 1689. Woebbeken was born , Woold; was buried 25 Feb 1719, Winterswijk. [Group Sheet]


  2. 5.  Woebbeken Esselinck was born , Woold; was buried 25 Feb 1719, Winterswijk.

    Notes:

    Er waren in die tijd twee personen met de naam Jan ten Gronde. Dit blijkt uit het feit dat op 14 januari 1672 Cooene, zoon van Jan ten Grunde wordt gedoopt en op 4 februari 1672 Stijne dochter van Jan ten Grunde. Een van beide was getrouwd met Woebbeken Esselinck.

    Op 9 april 1704 vraagt een zekere Willem ten Gronde huwelijksdispensatie aan voor een huwelijk met Maria Boeveldink, de weduwe van een neef van Willem. Zij was eerst getrouwd met Coene Esselinck. Hij is de zoon van Jan ten Gronde en uit de huwelijksdispensatie blijkt dat zijn moeder dus Esselink moet heten. Het is dan ook heel waarschijnlijk dat hij uit het huwelijk van Jan ten Gronde en Woebbeken Esselink stamt. Dat de ouders van Willem dezelfde zijn als die van Harmen ten Gronde, blijkt uit het feit dat Willem als doopgetuige optreedt bij de kinderen van Harmen.

    Children:
    1. 2. Herman te Gronde was christened 22 Aug 1669, Winterswijk; was buried 06 Nov 1758, Winterswijk.
    2. Willem te Grunde was christened 1682, Winterswijk.
    3. Geesje te Gronde was christened 02 Apr 1687, Winterswijk; was buried 27 Jan 1725, Winterswijk.

  3. 6.  Berent Lieferdink was born Abt 1645 (son of Berent Leverdijnck and Altje Schulten); died Bef 1697.

    Notes:

    In Januarij 1695 heeft Berent Leeferdinck uit Christl. mildadigheyt half aen de Diaconie half aen de Provisorie waer van de Erfgenamen tot de afloso de renthe betaelen vijftig daelder. Is hier voor de Diaconie een Capitael ad fl.37:10:-. Daarna verklaren de Erffgen. v. Berent Leferinck in Ratum, geassisteert met sijn Oom Jan Lintum, dat de gift niet kon vallen uijt datgeen waarop hij de armen gewesen hadde. aangesien van deze boedel soveel is te kort dat de schuld in 't geheel niet heeft kunnen afgedaen worden. bet. 50 daelder.

    Berent married Alken Lijntum 1667, Winterswijk. Alken (daughter of Geert Lijntum and Geertien Cossinck) was born Abt 1645. [Group Sheet]


  4. 7.  Alken Lijntum was born Abt 1645 (daughter of Geert Lijntum and Geertien Cossinck).

    Notes:

    Er is een huwelijkscontract van 5-10-1667 bewaard gebleven. Aelke Lintum, getrouwd met Berent Liefferinck, krijgt 500 daalders mee als 'ehestuir', een 'behoirlicke uytreydinge', negen beesten en een paard.

    Hofboek Anholt (DAS), fol. 70. Wenterswick
    Anno 1681 am 9 Juny haet die Junge frau auff Lieffert in Rathumb Kirspels Ww. Ahleken Lintum genandt in abwesenheit Ihres Manns so bettlegerig ist mit beystandt des Alten Schulten Alberdten von Rattman als zugeschr..... Ihrer Manns Barnhardten Liefferts newe erbwinning Ihren des Ahlekenss? Auffahrt...
    wie auch der beijden verstorbenen Zelleren Bernhardt und Ahleken Verstarbe .... benebens die freilassung Stineken Liefferts als Schwesteren Ihres Manns in sambt verhandelet auch Capitulariter gelassen für Achtig vier...
    zu zahlen in diese 1681 ante? Michaelis die halbscheidt undt die anderen Helbsnidt in künfftigen 1682 ... circa Majum juribus salvis.
    wegen der Dritten garben aber aussen Erb Lieffert plei.t? dem Capitulo dass vorbehalten ...
    und weile die be ..... dreij kinder gezeuget alss Johannm Gessken und Ahlken so ...
    sich suo tempore wegen der erbwinning angeben.

    In 1681 zijn de ouders van Berend dus overleden en neemt hij de boerderij over. Hij is ziek, en laat zijn vrouw dit opknappen, bijgestaan door Albert, Schulte van Ratum. Als ze er toch zijn handelen ze gelijk wat andere zaken af, zoals het versterf van Berends ouders. Ook Aaltjes opvaart wordt geregeld, alsmede de vrijlating van Stijntje, de zus van Berend. De ene helft moet voor september 1681 betaald worden, de andere helft rond mei 1682.

    Berent gaat op 1 januari 1685 in ondertrouw met Gerttken Smalbraeck. Zij was weduwe van Jan Reesinck.

    4 mei 1691:
    Derck Onnekinck schuld aan Berent Lifert 200 dall. Hollants. Omdat Liefert aan de Rentmeester de paghtpenn. heeft betaald voor Onnink.

    27 april 1694:
    Jan Truijen x Catarina Tomas zijn schuldig aan zijn broer Lourens 150 Car.Gl. waarvan f50,- van of aan? Berent Leverdink wegens Magescheyt ..... etc.

    Bron: Das aantekeningen volontaire protocollen Bredevoort, 'Winterswick is minen naem'.

    Children:
    1. 3. Geesken Lieferdink was born , Ratum; was christened 1673, Winterswijk; was buried 28 Mar 1716, Winterswijk.
    2. Eenneken Leverdinck was christened 29 Apr 1677, Winterswijk.


Generation: 4

  1. 8.  Willem ten Gronde

    Willem married Jenneken ter Wisse Bef 1645. [Group Sheet]


  2. 9.  Jenneken ter Wisse

    Notes:

    Willem en Jenneken zijn waarschijnlijk de ouders van Jan te Gronde. Hij hertrouwt op 1 november 1663 met Engele Veerdinck.

    18 december 1638:
    Erschenen Willem ten Grunde, voer sich sijn huijsfrouwe unnd Erven, daervoer de rato caverende, unnd hefft op alsodanigh Jus, recht unnd gerechticheit alss hij van den WelEdlen gestrengen unnd Vesten Henderick van Eck toe Haerseloe unnd Meddeler, opper Jegermeister van Vehluwen, in krafft van sijn welEd. voer den Edelen Hove van Gelderlandt erholdener Sententien unnd darher in A 1633 erstandener gerichtijcker Kerssenbrandts execution unnd Distraction opt Erve unnd goet Grunde in der Herlicheit van Bredefoorth, Kerspell van Wentersswick buirschap Cathen gelegen, geacquirert unnd verworven bester gestaldt rechtens gerenunciert unnd vertegen und t'selve sijn Jus vorschreven wederom den Goddes Huijsse unnd Conventualen toe Groeten Buirloe cediert,(trans)portiert unnd opgedragen gelijck hij renunciert, vertigt, (cediert, ) transportert unnd opdragt hiermede unnd krafft dieses, Sonder eeniger hande exception, bedrogh unnd Argelist.

    In de marge: NB. Anno 1645 den 8. Maij bekande Welgemelte Here Prior noch van Willem ten Grunde ontfangen te hebben hondert daller ende den vorschreven Pandtpenninck daermede verhoeget, vermoge Protocols in dato vorschreven. J. Wisselinck, Landtschrijver .
    Erschenen die Wurdige ahndegtige und Veelgelerden Heere Joannes Volmer Prior dess Kloosters ten groeten Buirloe voer sich, unnd in nahmen der saementlijcken Conventualen dess Goddes Huijsses toe Groeten Buirloo ihn den Stiffte van Munster, daervan ratificatie belo(ffde) bitebrengen und bekande in qualiteit vorschreven voer e(ene) welbetaelte Summa geldes underbenoembt, der(welcke) Comparanten sich vermitz deser goeder Vollenkome(ner be)talungh bedancken dede, bester und bestendichster ges(taldt) rechtens in pandtschap sampt rostlijcken vredsamen besidt nutz und gebruick avergelaten und (ver)kofft te hebben, averlieten und verkofften hiermith und krafft deses, ahn willem ten grunde sijner huijsfrouwen und Erven haer Erve unnd guidt Grunde in deser Herlicheit van Bredevoorth Kerspel van Wentersswick buirschap Cathen gelegen, mitt sijn toebehoer unnd gerechticheit voer doerslechtich kummerfrij guidt, Voerbeholtlick gewontlicken beswaer, mitt conditie, infall eenigh Versterff geduirende deser Pandtschap op Grunde viele, dat Conventualen daervan geen voerdell hebben sollen, Deses in qualiteit vorschreven gecediert und uthgegaen, daerop mit hant unnd monde, renunciert und vertegen, wahrschap, f(erner) und beter verschrijvongh gelaefft nae La(ndt)rechte. Die loesse een Vierendeel Jaers te voeren toe verkundigen voerbeholden und demnae op Martini, Viertijn dage daernae unverhaelt, met die Summe van Duijsent Vijff und Dertich Daller, den daller ad dertich str. den str. tott 15 placken gerekent, te loesen und quijt te koepen. Allet sunder exceptie und argelist.
    Bron: RAG, RABvt inv.nr. 410 fol. 94, 94v

    22 maart 1639:
    de Heren Conventualen van Groot Burlo hebben in pantschap gegeven de Geldersche Wische voor 687 Daelder aen Geert Oostinck en Toebe Vardinck.

    25 augustus 1643:
    Verhogen van het pantschap tot 100 Rxdlr. ten profijte van Geert Oostinck en Toebe Vardinck.
    Bron: Gelders archief, ORA Bredevoort inv.nr. 416 (repertorium Winterswijk 1630-1811), fol. 498v

    28 mei 1645:
    Tebbe Vardinck, Engele sijn huisfrouwen verkopen aan Willem ten Grunde Jenneken eheluiden und haren erven sijne pandtschap vande Geldersche Wijsche den heeren Conventualen tott Groten Buehrloe toestendigh.
    Bron: RAG: ORA Bredevoort, volontaire protocollen 1645, inv.nr. 414 fol. 60

    29 maart 1651:
    Willem ten Gronde en Jenneken sijn huijsfrouwe hebben verkocht aan Johan Beijkens? een stuck boulandtes genoembt Negen Geert?.

    28 mei 1675:
    waarbij Vardinck sijn recht van boovenstaande pantschap en verhooginge cedeert aan Willem te Gronde.

    18 december 1638:
    't Goet Gronde. Conventualen van Gr. Burlo.
    Willem te Gronde, vrou en erven.
    het Erve oft Goet Gronde.
    1045 Dlr. bij versterf heeft het Clooster geen profijt!

    8 mei 1645:
    Ten profijte van Gronde is het pantschap verhoogt met 100 Dls.

    Bron: Das aantekeningen Volontaire protocollen Bredevoort, repertorium Kotten

    26 april 1651:
    Willem ten Gronde, Jenneken ehel., aan Johan Boijkinck en erven stuck land in de Lindewert?
    Marge: Tonnis ten Wormscamp door Jan ten Gronde voldaan 28-5-1687
    Bron: RAG, RABvt(0136) inv.nr. 417 f. 61

    Children:
    1. 4. Jan te Gronde was born Abt 1635.

  3. 12.  Berent Leverdijnck was born Abt 1620 (son of Jan Liefferdinck and Enneken); died Bef 1680.

    Notes:

    In 1648 moest Bernt Leefferdinck de verponding betalen voor de Knuve, een Kaete. Of hiermee deze Berent of zijn vader bedoeld wordt, is niet duidelijk.
    6-0- t'huis op 4 dlr/hof 1 sp gesaeis 3-0-/4-3- boulant 2 sch op de 3de gerve.

    In veel kwartierstaten worden Berent Leefferdink X 1620 Geesken Boeing als ouders genoemd maar in 1637 worden Jan Leefferdink X Enneken als bezitters van het hof genoemd. Gezien de vernoeming (dubbele zoon Jan) komen zij eerder in aanmerking.

    Berent — Altje Schulten. Altje was born Abt 1620; died Bef 1681. [Group Sheet]


  4. 13.  Altje Schulten was born Abt 1620; died Bef 1681.

    Notes:

    Died:
    Op 9 juni 1681 wordt een regeling getroffen voor haar versterf door haar schoondochter Alken Lijntum.

    Children:
    1. 6. Berent Lieferdink was born Abt 1645; died Bef 1697.
    2. Jenneken Leverdinck was born Abt 1645, Ratum.
    3. Stijnken Leverdynck was christened 12 Nov 1651, Winterswijk.
    4. Jan Leefferdinck was christened 16 Jul 1654, Winterswijk.
    5. Enneken Leefferdinck was christened 25 Jan 1657, Winterswijk.
    6. Jan Leefferdinck was christened 13 Mar 1659, Winterswijk; was buried 07 Oct 1709, Winterswijk.
    7. Harmen Leefferdinck was christened 22 May 1661, Winterswijk.
    8. Luijke Leefferdinck was christened 30 Aug 1663, Winterswijk.

  5. 14.  Geert Lijntum was born Abt 1610 (son of Johan Ibinck and Geesken thoe Linthomb); died 1683, Winterswijk.

    Geert — Geertien Cossinck. Geertien (daughter of Bernt Schulte and Fenne Huninck) was born Abt 1610; died 1684, Winterswijk. [Group Sheet]


  6. 15.  Geertien Cossinck was born Abt 1610 (daughter of Bernt Schulte and Fenne Huninck); died 1684, Winterswijk.

    Notes:

    Geert en Geertje hebben op het goed Lintum in het Woold gewoond. In 1647 moest hierover verpondingsbelasting worden betaald:
    ten Lintum, Hofhorigh an syn Hoogheit.
    12-0- t'huis op 8 dlr
    6-0- hof 1½ sch. gesaeis
    61-16- boulant 8 mlr. Hofhorght. afgetrocken blijft
    6-0- 2 voeder hoey doend 4 dlr.
    9-0- twee verckens of 6 dlr.
    Eycken boomen
    ter Vile. 19-5- Lintum wegen Hofrecht 14 sch. rogg
    noch wegens Herfst en Meybede 6 dlr. ad 28 str.
    Rentmr. van Haeghen 1-0-8. Lintum 3 sp. miskoorn.

    Daarnaast bezat Geert het goed Wijkamp.

    Wijcamp, kaete, Geert Lintum.
    t'Huis op 6 dlr., 9-0-.
    Hof 1 sp. gesaeis, 3-0-.
    Boulant 2 mlr., derde gerve, 16-13-.

    7 februari 1650:
    Gertken Koesinck, echte huijsfrouw van Geerdt te Linthom, heeft zich vrijwillig hofhorig gegeven. Ze mag 1 onbenoemd kind vrijmaken.
    Bron: RAG: Nassause domeinen inv.nr. 13C

    Geertien en haar broer Jan verklaren in 1652 'uijt handen van haeren vaeder ende broeder Berndt ende Joost Koesinck sambt ende besonders ten houwelick ontfangen te hebben een summe van hondert ende vijfftigh dlrs. ad 30 str. 't stuck, mitsgaeders een peerdt ende acht beesten, naementlick drie koens, drie stirs ende twie guste beestekes, het welcke peerdt ende beesten nae comparanten besten ontholt omtrent souventigh rixdlrs. souden hebben connen golden, verclaerende gemelte Geerdtken Koesinck bovens dien van haer moeder d'olde vrouwe to Coesinck genoten t'hebben een bedde, laeckens, polluwe, kussens, voorts andere kistenvullinge dat averst die hoicke ende twie rocke tusschen beijden zijn becostiget worden'.
    Bron: Luiting: Het reven Kössinck als hofhorig erf van het Stift Vreden.

    28 juli 1675:
    Geerdt Scholte Lintum ende Geertje sijn Huijsfrouw verkopen aan Geerdt in t Walvaerdt en Reijner Slotboom een huis in Bredevoort tussen Lubbert Schoemaecker en Hermen van Eerdens huis.
    Bron: Das aantekeningen volontaire protocollen Bredevoort

    In 1692 komt hun zoon Jan te Lintum in conflict met Willem Volmer. Hij heeft het versterfrecht nog niet voldaan van zijn vader en moeder. Daarbij dient hij te bewijzen, dat zijn moeder, toen ze stierf de wettige bezitster was van de hof. Volgens de zusters van Jan te Lintum was hun moeder een vrije vrouw, waardoor dezen minder geld aan Volmer hoefden af te dragen. In dit geval krijgt Volmer nog meer, maar dan van Jan te Lintum, omdat zijn moeder eerst hofhorig moet worden voordat ze eigenares kan zijn van get hofgoed te Lintum. Dit kostte evenveel.

    Jan te Lintum verdedigt zich, door te stellen dat zijn ouders reeds bij leven het hofgoed aan hem hebben overgedragen. Zij zijn hun huis uitgegaan en hebben met een bijl in een boom gehakt, ten teken, dat ze geen recht meer hadden op het hofgoed. Ze hebben daarbij het hofhorige goed Lintum, in de buurtschap Woold gelegen, met al zijn toebehoren en gerechtigheid, 'ihr gezey und mostregt, beeste, peerden, verkens, vorder aller lebendige habe', aan hun zoon en diens vrouw overgedragen. Een afschrift van deze overdrachtsakte bevindt zich in het hofboek en is gedateerd 27 mei 1683. De akte is ondertekend door stadhouder Joost ter Vyle en de beide tegeders Derck Mierdinck en Herman Roerdinck.

    Daarnaast heeft Jan zijn zusters een vergoeding gegeven. Ze krijgen beiden 500 daalders, een 'behoirlijcke uyttreydinge', negen beesten en een paard.

    Bron: Das aantekeningen volontaire protocollen Bredevoort, 'Uit de historie van Winterswijk' door G.J.H. Krosenbrink

    Children:
    1. 7. Alken Lijntum was born Abt 1645.
    2. Jenneken Lijntum was born Abt 1650.
    3. Jan Lijntum was christened 07 Nov 1652, Winterswijk.



Library z-lib z-library zlibrary project