Achterhoek Ancestors

Herman te Gronde

Male 1669 - 1758  (~ 89 years)


Generations:      Standard    |    Vertical    |    Compact    |    Box    |    Text    |    Ahnentafel    |    Fan Chart    |    Media    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Herman te Gronde was christened 22 Aug 1669, Winterswijk (son of Jan te Gronde and Woebbeken Esselinck); was buried 06 Nov 1758, Winterswijk.

    Other Events:

    • : Leefferdink

    Notes:

    Jan Leeffert in Ratum heeft op zijn ziekbed aan de diaconie gegeven f300,-, gerichtelijk gevestigd in eenige landerijen onder het Erve Onninck in Ratum. Erfgen. van J.Leeffert, Harmen te gronde heeft een kleyn weijdeken un gebruik 't welke mede verbonden is aan de Diaconie.

    Harmen Liefers is in 1744 provisor van de kerk in Winterswijk. In Febriary 1759 heeft Berent Lieverdink wegens zijn overleden vader Harmen te Gronde aan de diaconie begeerte gegeven 100-0-0.

    Herman — Geesken Lieferdink. Geesken (daughter of Berent Lieferdink and Alken Lijntum) was born , Ratum; was christened 1673, Winterswijk; was buried 28 Mar 1716, Winterswijk. [Group Sheet]

    Notes:

    Harmen trok na zijn huwelijk bij Geesken in op Leefferdink. Hun kinderen noemden zich Leefferdink.

    Op 21 mei 1700 kopen ze de halve Winckelscamp van Jasper Oenck en zijn vrouw Jenneken Niers. Op 20 oktober 1707 verkopen Jan te Winkel met zijn vrouw Aalken en Herman te Gronde met zijn vrouw Geesken Leeverdink aan Berent Dulmes en vrouw de Winkelkamp met den eenen eijnde na Sijverskamp, met den Koebosch en al het Venne daarbij gehoorende, etc. Voorts den halven Winkelskamp schietende met den eenen eijnde an de Swarte stegge en het ander eijnde an het Sijvers-veentje met de daartoe specteerende plaggenvrede etc. in Brinkheurne die eerder van t Goedt Oinck zijn gekoft. Nog diezelfde dag gebruiken Berent Dulmes en zijn vrouw de Winkelkamp als onderpand voor een lening van 300 Carolus Guldens.

    Op 16 mei 1709 verkopen Hendrik Dulmers en zijn vrouw Aeltjen ten Broek en Berent Dulmers met zijn vrouw Dersken Lutjenkossink aan Sinjeur Abraham Hoefkens een huis. Het huis op het Swarte Kempken met die daertoe specterende bouwgrond en de landerijen namentlijk het meeken en de swartenkempken ende gaerden lant ende aen het huys geleegen voorts den geheelen Winkelkamp met den Koebosch ende al het Veene daerbij gehoorende ende als sulcx van Herman te Gronde en Jan te Winkel aen de Cedent in eijgendom is opgedragen, etc. Vrij, allodiaal.

    Harmen en Geesken kregen minimaal vijf kinderen, voor Geesken in 1716 stierf. Minstens twee van hun kinderen zijn niet volwassen geworden. Op 2 februari en op 18 mei 1717 worden kinderen van Harmen Leefferdink begraven in Winterswijk.

    Op 4 oktober 1710 verkopen Dr. Satink en zijn vrouw Mechtelt Poppink hun aandeel van het Goed Verink in Cotten aan Harmen te Gronde op Lieferdink

    4 oktober 1719:
    Dr. Satink X Mechtelt Poppink verkopen aan Harmen te Gronde op Lieferdink hun aandeel van het Goed Verink in Cotten.

    Op 13 november 1723 wordt Herman ten Gronde beleend met het erve en goed Hoykink. Op 13 juni 1741 draagt hij dit leen over aan Harmen Rosen.

    Harmen hertrouwt op 2 april 1724 met Henders Wissink, weduwe eerst van Harmen Roosen, met wie ze op 1 maart 1689 trouwde, en laatst van Wijnolt Koops, waarmee ze op 15 april 1694 trouwde. Ze was op 6 januari 1672 gedoopt als dochter van Roelof Roosen en Stijntje Wissink, zie kwartiernr. 1356 x 1357.

    3 juli 1727:
    Opdragt van de Pelkwijks matenkamp met den plaggenvrede daertoe gehorende, gelegen met het eene einde naest het velt, en de eene sijde en het andere eijnde naest de Pellewijks mate en met de andere sijde naest Gerrit Elincks gront, door de wed. van wijlen M: Walien en haere kinderen aen Harmen ten Gronde.

    24 oktober 1731:
    Opdragt van 1/8 part van het Erve Hesselink met 1/4 gedeelte van het Holt met de last van verpondinge, Hofholtsgelt en tienden en sulks door Jan Hesselink dessen Soons Jan en Jan Willem Hesselink gent. aan Harmen ten Gronde op Lieferdink, etc.

    8 mei 1733:
    Erschenen voor mijn onderschn. Landtschrijver deser Heerlijkheit Dr.. ten Cate, speciale last hebbende van Dr. Satink dessen huisvr. vertoonde magescheit met Fredrik Antoni Poppink op de 8 deses te Winterswijk opgerigt, versoekende dat hetselve per clausulas concernentes alhier mogte worden geregistreert.
    Zo gaat het een poosje verder, totdat:
    waer tegens het Lot sub B: is toegevallen aen Dr. H.J.Satink en sijn huijsvr. Anna Machtelt Poppink, het halve Erve en goet Hesselink gnt. alles cum ap en dependentiis, soo en als hetselve door een kaerte tussen Harm ten Gronde, Gerrit Toebes en de oude Jan Hesselink is verdeelt.

    Op 10 november 1740 vindt er een Opdragt of Cessie plaats van een halff huis en halve Hoff daer agter, staende ende gelegen op het Woerden, waer Harm: ten Gronde de wederhalfscheit toebehoort onder sekere conditie van redemptie, en sulks door Ber: Trae en sijn vrouw aen Herm: ten Gronde voornt.

    2 juli 1744:
    Opdragt van de Pellewijkskamp met de eene sijde naest de Pellewijks wal en de andere sijde aen den gemenen weg, die nae het velt gaet gelegen, en sucks door Me Vrou de wed. Drs. Satink Anna Mechtelt Peppink aen Harmen te Gronde op Lieferdink.

    Bij de Liberale Gifte in 1748 heeft zoon Berent samen met zijn vrouw Stijntje Wissink, een achternicht van zijn stiefmoeder Henders Wissink, de boerderij overgenomen. Vader Harmen te Gronde is dan 68½ jaar en wordt weduwnaar van Geesken Lieferdink genoemd. Over zijn tweede vrouw wordt niet meer gesproken. Hij heeft dan drie volwassen kinderen. Veel kapitaal heeft hij niet gehad, want hij hoefde geen verklaring daaromtrent af te leggen.

    19 oktober 1758:
    Opdragt van een behuijsinge met den Hoff off Gront daer agter op het Weurden staende en gelegen, met de eene sijde naest Harm: te Grondes behuijsinge, en aen de andere halve behuijsinge aen Hendrika Bennink (weduwe Lobeek) .. sulks aen haer oom Herm: Grevink en schoondogter Berendina Weenink door Albret Grevink en sijn vrou.

    Bron: Volontaire Protocollen R. A. Bredevoort, Das Lib. Gifte Ratum rot 1, nr. 2, belening 174a paragraaf 3, Das aantekeningen Volontaire protocollen Bredevoort repertorium Kotten

    Children:
    1. Aeltjen te Grunde was christened 18 Mar 1699, Winterswijk.
    2. Jan ten Grunde was christened 06 May 1702, Winterswijk.
    3. Berent te Gronde was christened 11 Oct 1705, Winterswijk; was buried 09 Feb 1773, Winterswijk.
    4. Jan Berent ten Gronde was christened 12 Mar 1710, Winterswijk.
    5. Jan Willem te Gronde was christened 27 Dec 1714, Winterswijk.

    Herman — Henders Wissink. Henders (daughter of Roelof Rosen and Stijne Wissinck) was christened 06 Jan 1672, Winterswijk; was buried 24 Jun 1738, Winterswijk. [Group Sheet]

    Notes:

    3 juli 1727:
    Opdragt van de Pelkwijks matenkamp met den plaggenvrede daertoe gehorende, gelgen met het eene einde naest het velt, en de eene sijde en het andere eijnde naest de Pellewijks mate en met de andere sijde naest Gerrit Elincks gront, door de wed. van wijlen M:Walien en haere kinderen aen Harmen ten Gronde.

    Bron: Das aantekeningen volontaire protocollen Bredevoort


Generation: 2

  1. 2.  Jan te Gronde was born Abt 1635 (son of Willem ten Gronde and Jenneken ter Wisse).

    Jan married Woebbeken Esselinck Bef 1689. Woebbeken was born , Woold; was buried 25 Feb 1719, Winterswijk. [Group Sheet]


  2. 3.  Woebbeken Esselinck was born , Woold; was buried 25 Feb 1719, Winterswijk.

    Notes:

    Er waren in die tijd twee personen met de naam Jan ten Gronde. Dit blijkt uit het feit dat op 14 januari 1672 Cooene, zoon van Jan ten Grunde wordt gedoopt en op 4 februari 1672 Stijne dochter van Jan ten Grunde. Een van beide was getrouwd met Woebbeken Esselinck.

    Op 9 april 1704 vraagt een zekere Willem ten Gronde huwelijksdispensatie aan voor een huwelijk met Maria Boeveldink, de weduwe van een neef van Willem. Zij was eerst getrouwd met Coene Esselinck. Hij is de zoon van Jan ten Gronde en uit de huwelijksdispensatie blijkt dat zijn moeder dus Esselink moet heten. Het is dan ook heel waarschijnlijk dat hij uit het huwelijk van Jan ten Gronde en Woebbeken Esselink stamt. Dat de ouders van Willem dezelfde zijn als die van Harmen ten Gronde, blijkt uit het feit dat Willem als doopgetuige optreedt bij de kinderen van Harmen.

    Children:
    1. 1. Herman te Gronde was christened 22 Aug 1669, Winterswijk; was buried 06 Nov 1758, Winterswijk.
    2. Willem te Grunde was christened 1682, Winterswijk.
    3. Geesje te Gronde was christened 02 Apr 1687, Winterswijk; was buried 27 Jan 1725, Winterswijk.


Generation: 3

  1. 4.  Willem ten Gronde

    Willem married Jenneken ter Wisse Bef 1645. [Group Sheet]


  2. 5.  Jenneken ter Wisse

    Notes:

    Willem en Jenneken zijn waarschijnlijk de ouders van Jan te Gronde. Hij hertrouwt op 1 november 1663 met Engele Veerdinck.

    18 december 1638:
    Erschenen Willem ten Grunde, voer sich sijn huijsfrouwe unnd Erven, daervoer de rato caverende, unnd hefft op alsodanigh Jus, recht unnd gerechticheit alss hij van den WelEdlen gestrengen unnd Vesten Henderick van Eck toe Haerseloe unnd Meddeler, opper Jegermeister van Vehluwen, in krafft van sijn welEd. voer den Edelen Hove van Gelderlandt erholdener Sententien unnd darher in A 1633 erstandener gerichtijcker Kerssenbrandts execution unnd Distraction opt Erve unnd goet Grunde in der Herlicheit van Bredefoorth, Kerspell van Wentersswick buirschap Cathen gelegen, geacquirert unnd verworven bester gestaldt rechtens gerenunciert unnd vertegen und t'selve sijn Jus vorschreven wederom den Goddes Huijsse unnd Conventualen toe Groeten Buirloe cediert,(trans)portiert unnd opgedragen gelijck hij renunciert, vertigt, (cediert, ) transportert unnd opdragt hiermede unnd krafft dieses, Sonder eeniger hande exception, bedrogh unnd Argelist.

    In de marge: NB. Anno 1645 den 8. Maij bekande Welgemelte Here Prior noch van Willem ten Grunde ontfangen te hebben hondert daller ende den vorschreven Pandtpenninck daermede verhoeget, vermoge Protocols in dato vorschreven. J. Wisselinck, Landtschrijver .
    Erschenen die Wurdige ahndegtige und Veelgelerden Heere Joannes Volmer Prior dess Kloosters ten groeten Buirloe voer sich, unnd in nahmen der saementlijcken Conventualen dess Goddes Huijsses toe Groeten Buirloo ihn den Stiffte van Munster, daervan ratificatie belo(ffde) bitebrengen und bekande in qualiteit vorschreven voer e(ene) welbetaelte Summa geldes underbenoembt, der(welcke) Comparanten sich vermitz deser goeder Vollenkome(ner be)talungh bedancken dede, bester und bestendichster ges(taldt) rechtens in pandtschap sampt rostlijcken vredsamen besidt nutz und gebruick avergelaten und (ver)kofft te hebben, averlieten und verkofften hiermith und krafft deses, ahn willem ten grunde sijner huijsfrouwen und Erven haer Erve unnd guidt Grunde in deser Herlicheit van Bredevoorth Kerspel van Wentersswick buirschap Cathen gelegen, mitt sijn toebehoer unnd gerechticheit voer doerslechtich kummerfrij guidt, Voerbeholtlick gewontlicken beswaer, mitt conditie, infall eenigh Versterff geduirende deser Pandtschap op Grunde viele, dat Conventualen daervan geen voerdell hebben sollen, Deses in qualiteit vorschreven gecediert und uthgegaen, daerop mit hant unnd monde, renunciert und vertegen, wahrschap, f(erner) und beter verschrijvongh gelaefft nae La(ndt)rechte. Die loesse een Vierendeel Jaers te voeren toe verkundigen voerbeholden und demnae op Martini, Viertijn dage daernae unverhaelt, met die Summe van Duijsent Vijff und Dertich Daller, den daller ad dertich str. den str. tott 15 placken gerekent, te loesen und quijt te koepen. Allet sunder exceptie und argelist.
    Bron: RAG, RABvt inv.nr. 410 fol. 94, 94v

    22 maart 1639:
    de Heren Conventualen van Groot Burlo hebben in pantschap gegeven de Geldersche Wische voor 687 Daelder aen Geert Oostinck en Toebe Vardinck.

    25 augustus 1643:
    Verhogen van het pantschap tot 100 Rxdlr. ten profijte van Geert Oostinck en Toebe Vardinck.
    Bron: Gelders archief, ORA Bredevoort inv.nr. 416 (repertorium Winterswijk 1630-1811), fol. 498v

    28 mei 1645:
    Tebbe Vardinck, Engele sijn huisfrouwen verkopen aan Willem ten Grunde Jenneken eheluiden und haren erven sijne pandtschap vande Geldersche Wijsche den heeren Conventualen tott Groten Buehrloe toestendigh.
    Bron: RAG: ORA Bredevoort, volontaire protocollen 1645, inv.nr. 414 fol. 60

    29 maart 1651:
    Willem ten Gronde en Jenneken sijn huijsfrouwe hebben verkocht aan Johan Beijkens? een stuck boulandtes genoembt Negen Geert?.

    28 mei 1675:
    waarbij Vardinck sijn recht van boovenstaande pantschap en verhooginge cedeert aan Willem te Gronde.

    18 december 1638:
    't Goet Gronde. Conventualen van Gr. Burlo.
    Willem te Gronde, vrou en erven.
    het Erve oft Goet Gronde.
    1045 Dlr. bij versterf heeft het Clooster geen profijt!

    8 mei 1645:
    Ten profijte van Gronde is het pantschap verhoogt met 100 Dls.

    Bron: Das aantekeningen Volontaire protocollen Bredevoort, repertorium Kotten

    26 april 1651:
    Willem ten Gronde, Jenneken ehel., aan Johan Boijkinck en erven stuck land in de Lindewert?
    Marge: Tonnis ten Wormscamp door Jan ten Gronde voldaan 28-5-1687
    Bron: RAG, RABvt(0136) inv.nr. 417 f. 61

    Children:
    1. 2. Jan te Gronde was born Abt 1635.



Library z-lib z-library zlibrary project